Falafel s bramborovou kaší

11.04.2021

Falafel mám ráda od dětství. Vybavuju si ho z různých fast foodů. Nebo taťka ho taky někdy připravoval doma. Nejvíc jsem si ho ale oblíbila minulý rok na dovolené v Egyptě, kde jsem si ho skoro každý den dávala ke snídani. A k tomu bramborovou kaši nebo foul a nebo oboje. No a po návratu z dovolené mi tyhle snídaně začaly chybět, takže jsem se rozhodla zkusit falafel sama. Většinou ho ale nejím ke snídani. Spíš k obědu nebo k večeři.

Těsto si připravím dopředu a pak si vždy jen upeču nebo usmažím množství, které zrovna chci. Zdravější je samozřejmě pečená varianta, ale co si budeme povídat, nejlepší je přeci jen ta smažená, kdy falafel krásně křupe a olej mu dodá výbornou chuť. Takže většinou připravuju obě varianty a dám si od každého trochu.

Příprava je trochu náročnější, co se týká času, ale je to hlavně z důvodu, že se cizrna musí na 24 hodin namočit. Hodněkrát se mi stalo, že jsem se chystala dělat falafel a v den, kdy byl v plánu k obědu, jsem si uvědomila, že vlastně nemám namočenou cizrnu a vymýšlela jsem pak náhradní variantu.

Na 4 porce falafelu budeš potřebovat:

  • 300 g sušené cizrny
  • cibuli
  • česnek
  • hrst petrželové nati
  • sůl
  • 30 g zakysané smetany

Postup

  • Cizrnu namoč do vody na 24 hodin.

O 24 hodin později...

  • Slij vodu z cizrny a propláchni ji.
  • Nakrájej si najemno cibuli, česnek, petrželku.
  • Cizrnu i ostatní ingredience dej do mixéru.


Na 4 porce bramborové kaše budeš potřebovat:

  • 1 kg oloupaných brambor
  • 150 ml mléka
  • 20 g másla
  • sůl

Postup:

  • Oloupané brambory uvař. 
  • Slij vodu. 
  • Přilij k bramborám mléko, přidej máslo a sůl a vše rozmixuj do hladka. 
© 2019 - 2022 Naty Stejskalová. Všechna práva vyhrazena. 
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky