Cheesecake se zkaramelizovanou hruškou a chilli
Po delší době mám pro vás recept na dezert. Poslední měsíce jsem nic moc nepekla, protože přes léto na dezerty moc nemám chuť a nechce se mi pouštět troubu kvůli teplu, kterého máme i tak doma víc než dost.
S přicházejícím podzimem, který nemám vůbec ráda, jsem si řekla, že si tohle období zpříjemním a dám se víc do pečení. Chystám se teď něco péct aspoň jednou týdně, ať se máme na co těšit.
Můj první výtvor byl takový pokus, ale vyšel teda výborně. Tenhle dort si mě získal tím, že není nijak přeslazený (do korpusu ani do náplně jsem nepřidávala žádný cukr) a také kombinací sladkých hrušek a chilli, která je prostě boží. Kdo máte trpělivost stát trochu dýl u sporáku nad hruškami, určitě vyzkoušejte.
My už máme dort skoro snědený a už se nemůžu dočkat, na čem dalším si pochutnáme tento týden.
Jestli dort budete zkoušet, určitě mi dejte vědět, jak vám chutnal.

Výživové hodnoty na 1 porci (1/8 dortu)
Energetická hodnota: 441 kcal
Bílkoviny: 15,5 g
Sacharidy: 35,3 g
Tuky: 26,7 g
Příprava dortu zabere přibližně 2 hodiny. Doporučuji nechat ho ještě 12 hodin odležet v lednici.
Cena na porci
cca 17,- Kč

Na přípravu budeš potřebovat:
Na korpus:
- 250 g hladké pšeničné mouky
- 125 g změklého másla
- 1 vejce
- 30 ml vlažné vody
- může být sladidlo podle chuti
Na náplň:
- 500 g odtučněného tvarohu
- 200 g zakysané smetany
- 2 vejce
- 25 g proteinu (podle vlastních preferencí; nemusí být)
- 1 lžíci mleté skořice
Na zdobení:
- 40 g másla
- 2 větvičky čerstvého rozmarýnu (nebo lžíce sušeného)
- 2 hrušky nakrájené na plátky (cca 400 g)
- 10 g třtinového cukru
- 2 chilli papričky
Postup:
- Ze všech ingrediencí vypracuj těsto a dej ho na 15 minut odležet do lednice.
- Těsto na pomoučeném válu vyválej podle velikosti formy. Já jsem použila formu na quiche.
- Těsto přendej do formy na pečící papír, propíchej ho vidličkou a dej péct na 170°C na 20 minut.


- Nech těsto vychladnout.
- Mezitím si smíchej všechny ingredience na náplň.
- Nalij náplň na vychladlé těsto.
- Dej péct na 170°C přibližně na 40 minut
- Mezitím si připrav hrušky.
- Hrušky si rozkroj na čtvrtiny a zbav je jádřince. Poté je nakrájej na 1 - 2 mm tenké plátky.
- Rozehřej si na pánvi máslo a přidej rozmarýn.

- Vyskládej si na pánev plátky hrušky, nech opékat a přibližně po 3 minutách otoč. Sundej z pánve, až bude mít hruška zlatavou barvu. Takto připrav veškerou hrušku.

- Až vytáhneš z trouby po 40 minutách dort, vyskládej na něj zkaramelizovanou hrušku a nakrájené chilli papričky, lehce posyp cukrem.
- Dej péct na dalších 40 minut.
- Nech vychladit v lednici na 12 hodin.